6. INTERPA KONFERANSI KKTC POLİS OKULU MÜDÜRLÜĞÜ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
6. INTERPA KONFERANSI KKTC POLİS OKULU MÜDÜRLÜĞÜ EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
6. INTERPA (Uluslararası Polis Akademileri Birliği) Konferansı 28-30 Mart 2017 tarihleri arasında Merit Royal Premium Otelde KKTC Polis Okulu Müdürlüğü ev sahipliğinde yapıldı.
Etkinlik çerçevesinde 28 Mart 2017 gün Yürütme Kurulu ve Genel Kurul Toplantıları da yapıldı. Ana teması “Uyuşturucu Sorunu ve Polis Eğitiminde uyuşturucu ile Mücadelede Yeni Yaklaşımlar” olan konferans süresince 5 farklı Oturumda 18 farklı sunum yapıldı.
30 Mart 2017 Perşembe günü yapılan Sertifika Töreninde, INTERPA Başkan Yardımcısı Saad Abdullah ALKHELAWE (Suudi Arabistan) ve KKTC Polis Okulu Müdürü Bekir ABATAY tarafından 79 katılımcıya sertifikaları verildi.
28 Mart 2017 Salı günü KKTC Başbakanı Sayın Hüseyin ÖZGÜRGÜN’ ün katılımı ile yapılan açılışın ardından Polis Okulu Müdürü Bekir ABATAY, INTERPA Başkanı Prof. Dr. Yılmaz ÇOLAK ve Polis Genel Müdürü Süleyman MANAVOĞLU birer konuşma yaptılar.
Konferansın Düzenlenmesindeki Temel Hedefler Şunlardı:
- Polis kurum ve kuruluşları arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı yaparak “Uyuşturucu ile Mücadelede Yeni Yaklaşımlar ve Polis Eğitimi” konusundaki strateji, politika ve en etkili olabilecek program ve uygulamaları yaymak.
- Uyuşturucu ile mücadelede polis eğitimi alanında çalışan diğer kurum ve kuruluşlar ile birlikte çocuklara ve gençlere yönelik okullardaki risk ve tehditleri önleme konusuna yönelik yaklaşımlar için bir tartışma ortamı yaratarak bilgi dağarcığımızı genişletmek.
- Uyuşturucu ile mücadele konusunda yapılabilecek uluslararası iş birliği ve uluslararası eğitim alanlarını görüşmek
- Sivil toplum ve sosyal medyanın uyuşturucu ile mücadele, iyileştirme ve uyuşturucu bağımlılarının topluma geri kazandırılması konularındaki önemini vurgulamak
- INTERPA’ ya üye ülkelerin kullandığı uygulama ve yöntemleri birbirleri arasında paylaşmalarına yönelik ilgiyi arttırmak.
6. INTERPA Konferansına Katılım:
KKTC Polis Okulu Müdürlüğü ile birlikte toplam 23 ülkeden 79 katılımcı konferansa iştirak etti. Konferansa katılan ülkeler: Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Brezilya, Burundi, Filistin, Hindistan, Kamboçya, Kamerun, Katar, Kosova, Makedonya, Maldivler, Malezya, Ruanda, Sri Lanka, Sudan, Suudi Arabistan, Türkiye, Ürdün, Vietnam ve Zimbabwe
Ayrıca, INTERPA Başkanı Prof. Dr. Yılmaz ÇOLAK, AEPC (Avrupa Polis Kolejleri Birliği) Başkan Yardımcısı sıfatı ile de AEPC temsilcisi olarak organizasyonda yer almıştır. Güney Doğu Asya bölgesinde bulunan 10 ülkeyi temsilen ise ASENAPOL (Güneydoğu Asya Ülkeleri Polis Birliği) Sekretaryasından da iki temsilci konferansa katılım sağlamıştır.
Yapılan Yürütme Kurulu ve Genel Kurul Toplantılarının sonunda; Gambia, Brundi, Hindistan, Sri Lanka ve Ruanda ülkelerinin üyeliği oy birliği ile onaylanmış ve 47 olan üye ülke sayısı 52’ye, 58 olan üye okul sayısı da 67’ye yükselmiştir. Ayrıca Ekim ayında yapılması gereken Yürütme Kurulu Toplantısının Naif Arap Üniversitesi (Riyad) ev sahipliğinde Suudi Arabistan da gerçekleşmesi kararı üretildi. Alınan bir diğer önemli karar ise temel hedefi eğitim iş birliği olan INTERPA’nın Eğitim Takvimi oluşturulması kararıdır. Ayrıca bir sonraki yılın konferans konusu ve ev sahibi ülkenin hangi ülke olabileceği kararı bu toplantılarda görüşüldü.
Konferans sonunda yapılan sonuç bildirgesinde şu hususlara yer verildi:
- Uyuşturucu sorunu tüm dünyada var olan uluslararası bir sorun olup çok uluslu etkileşimlerle çözüm arayışına gidilmelidir.
- Uyuşturucu ile mücadele konusunda çok yönlü bakış açıları olup bu bakış açıları birbiri ile bağlantılı olduğundan ortak çalışmalar yürütülmelidir. Ortak çalışmaların her alandan konular içererek bir denge içerisinde yürütülmesi hayati önem taşımaktadır.
- Uyuşturucu maddeler ile global olarak savaşabilmek için ve uyuşturucuyu kötüye kullanmayan bir topluma sahip olabilmek için, yasal müeyyideler konusunda bilgi alışverişi yapılmalıdır. Böylelikle herkesin sağlık, mutluluk ve huzur içerisinde yaşaması temin edilebilir.
- Narkotik polisinin eğitilmesi uyuşturucu ile mücadele konusunda en önemli etkendir. Çünkü bu etken hem ülkelerin gelişmesini hem ulusal güvenliği hem de politik dengeyi etkiler.
- Narkotik Şubelerin eğitiminde INTERPA katılımcı ülkeleri arasında bir standart oluşturulmalıdır. Bu her ülkenin kapasitesini arttırmakla birlikte, eğitim sisteminde bir ayniyat sağlamaya yardımcı olacaktır.
- Eğitim veren kurumların Madde bağımlılığı ile ilgili yapılan eğitimlerde, uyuşturucu kullanımının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin eğitim süresince öğrencilere aktarılmasını öngören eğitim programları yerine, öğrencilere doğru karar verebilme ve hayat becerileri öğretebilmeye yönelik eğitim programları hazırlanmalıdır.
- Doğru kararları verebilmeyi öğreten bir eğitim sistemi daha bilinçli ve daha güvenli ve kendine daha çok güvenen bir nesil yaratmak için önemlidir.
- Araştırmalardan elde edilen akılcı sonuçlar iyi analiz edilerek ana sorunları tanımlamada ışık tutmalıdır. Ana sorunların detaylarına inmek bizlere uyuşturucu ile mücadelede yeni yöntemler geliştirme konusunda yardımcı olacaktır.
- Terör örgütlerinin saldırılarını finanse edebilmek için en fazla kullandıkları yöntem uyuşturucu kaçakçılığıdır. Uyuşturucu ile mücadele aynı zamanda terör örgütleri ile mücadele etmek anlamına gelecektir.
Konferans süresince 28 Mart 2017 tarihinde KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa AKINCI ve KKTC Meclis Başkanı Sayın Sibel SİBER’i ziyaretler yanı sıra Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa’nın tarihi yerleri görülme fırsatı da yakalanmıştır.
4493